Iedereen wil er netjes en verzorgd uitzien en zo lang mogelijk een mooie huid houden. Daarom is huidverzorging een belangrijk ritueel van onze dagelijkse verzorging geworden.

De huid is het grootste orgaan van onze lichaam. De huid biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf. Ook zorgt een goede huidverzorgingsregime ervoor dat huidveroudering wordt  vertraagd. Daarnaast ziet de huid er mooi en verzorgd uit wanneer deze goed verzorgd is.  Redenen genoeg om deze goed te beschermen en te verzorgen. Invloeden van buiten kunnen onze huid in meer of mindere mate aantasten. Denk hierbij aan: milieuverontreiniging, wisseling van koud naar warm weer en andersom, uv- stralen, spanning/stress etc.

Door het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten wordt de huid beschermd tegen deze zaken.

Om de huid in goede conditie te brengen en te behouden heb ik een 5 stappenplan opgesteld. Deze 5 stappenplan kun je toepassen op je eigen huidverzorgingsregime. Weet je niet welke producten geschikt zijn voor jouw huidtype? Boek dan eens een afspraak voor een intakegesprek. De huidtherapeut zal al uw vragen beantwoorden en u een verhelderend beeld geven over de juiste producten.

Stap 1: Reinigen

Reinigen is het belangrijkste stap uit het 5 stappenplan. Als u deze stap niet goed uitvoert of zelfs vergeet werken de werkstoffen uit de dag- of nachtcrème mogelijk minder goed. Zonde dus.

Reinigen dien je 2 keer per dag te doen. 1x ‘s Ochtends en 1 keer ‘s Avonds. Ik adviseer altijd om een product te gebruiken die afgestemd is op de gezichtshuid. Zepen worden afgeraden omdat ze de huid teveel uitdrogen, omdat een zeep vaak niet PH-neutraal is. Dit is niet gelijk zichtbaar, maar op termijn wordt de huid gevoelig en droog. Ook voor mensen met een vette huid is dit niet aan te raden.

Een reinigingsproduct reinigt de slechte invloeden van buitenaf, zodat de huid weer fris en schoon is. Ook zorgt de reiniger ervoor dat werkstoffen uit crèmes beter opgenomen kunnen worden. Na het reinigen met melk is het aan te raden om de huid na te reinigen met een lotion/tonic. Een lotion verfrist de huid, reinigt de poriën en zorgt ervoor dat de laatste restjes cleanser worden verwijderd. Tevens bereid de lotion/tonic de huid voor op de volgende fase.

Stap 2: Peelen

De huid is voortdurend in beweging. Onderin de huid worden nieuwe cellen aangemaakt en de huid schuift op die manier steeds een beetje op. De buitenste laag van de huid bestaat uit dode huidcellen.  Deze dode huidcellen kunnen de huid een grauwe, matte, doffe teint geven. Ook zorgt de dode huidcellen ervoor dat crèmes minder goed kunnen inwerken. Hoe taniger/dikker een huid is des te minder kunnen de werkstoffen uit crèmes hun werking doen. Het is om deze reden heel belangrijk om de huid goed te scrubben/peelen. Afhankelijk van de soort scrub wordt geadviseerd om dit 1 a 2 keer per week te doen. Een goede scrub is te koop bij de schoonheidssalon of huidtherapeut. Door een scrub worden oude huidcellen verwijderd waardoor de huid een frisse, natuurlijke mooie huidteint krijgt. Er bestaan heel veel soorten scrubproducten. Ik adviseer om een scrub te gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor de gezichtshuid.

Stap 3: Beschermen

Het is belangrijk om de huid goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ik adviseer daarom om een losse dagcrème en nachtcrème te gebruiken. Een dagcrème beschermd de huid en de nachtcrème verzorgd de huid. Over de nachtcrème volgt later meer. Er zijn ook 24-uur crèmes dit zijn crèmes die je ’s Ochtends en ’s avonds kunt gebruiken.  Dit product raad ik echter af.

Ook dien je de huid goed te beschermen tegen UV stralen. Ik adviseer om buiten de dagcrème ook een aparte zonnefilter te gebruiken. Bijvoorkeureen fysische filter. Deze beschermd de huid direct en houdt langer aan dan een chemische filter. Meer weten over zonnecrèmes en filters lees dan eens het volgende artikel ‘’Zon en zoncosmetica; alles wat je moet weten’’

Stap 4: Verzorgen

Overdag heeft de huid het flink te voorduren met alle invloeden van buitenaf. Ook is de huid ’s Avonds vaak wat droger. Als wij slapen hersteld het lichaam de schade van de vorige dag bijv spierherstel na een dag flink bewegen. Een nachtcrème zorgt ervoor dat huid de schade kan herstellen die het overdag heeft opgelopen. Het is daarom belangrijk om een goede nachtcrème te gebruiken die de huid in staat stelt zich te herstellen.

Stap 5: Net dat beetje extra

Wil je de huid net dat beetje extra geven denk dan eens aan een masker. Er zijn heel veel soorten maskers en deze hebben allen een andere werking. Heb je last van een vette onzuivere huid dan zou je een masker kunnen gebruiken die reinigend werkt. Hierdoor heb je een extra dietereinigend effect waardoor de kans op het verkrijgen van mee-eters, puistjes etc worden verminderd. Daarnaast kunnen maskers ook hydraterend, verzorgend en anti-age werken.

Naast deze 5 stappen van het stappenplan is het ook belangrijk om de schoonheidssalon te bezoeken.

De vrouw die een half uur per dag besteedt aan huidverzorging en iedere 6 weken een schooheidsspecialiste/huidtherapeut bezoekt, onderscheidt zich al na het 35ste levensjaar van andere vrouwen en elk jaar wordt het verschil groter.