• 7 juni 2015
  • Zon

Zon- en zoncosmetica – alles wat je moet weten over zoncosmetica

Het vakantieseizoen is bijna in zicht en dat is natuurlijk hartstikke fijn. Lekker naar het strand, shoppen en zwemmen. Niks moet en alles mag. Buiten de heerlijke tijd en de leuke dingen die we meemaken zijn er toch een aantal zaken waar we goed op moeten letten. Vooral de zon. Ons ”witte” huidje moeten we goed beschermen.

Mag je dan niet bruin worden?

ZEKER WEL. De zon heeft veel goede eigenschappen, waaronder de aanmaak van vitamine D. Mijn advies is begin voorzichtig, ga niet te lang in de zon, gebruik een juist zonneproduct en vermijd de volle heftige zon (zon tussen 1300: 15:00).

In de praktijk werk ik veel met peelingen om huidproblemen te verminderen of op te lossen. Een goede zonnecrème is daarbij ontzettend belangrijk om bijwerkingen te voorkomen. Ik adviseer dan altijd het zonneproduct waar ik zelf mee werk. Ik ken de ingrediëntenlijst op mijn duimpje. Ik weet dat deze zonnecrème de huid goed beschermd, zelf gebruik ik hem ook.

Van klanten krijg ik regelmatig de vraag? Welke zonproduct kan ik het beste gebruiken? In dit artikel geef ik daar opheldering over.

De zon straalt diverse stralen uit. Dit noemen we ultraviolette straling (afg UV). Er zijn 3 soorten UV straling. UVA, UVB en UVC. UVC straling laten we buiten beschouwing, deze straling wordt geheel tegengehouden door onze ozonlaag (beschermlaag van de aarde). Deze straling komt niet voor binnen ons leefgebied.

UVA:

Er is een bekend ezelsbruggetje om te weten wat de straling doet. De A staat voor Aging. Het woord zegt het al door deze straling gaat de huid verouderen. Dit is een belangrijke reden om je goed te beschermen tegen de zon. Zeker als je het volgende weet. 95% van alle straling die ons leefgebied binnenkomen bestaat uit UVA. Hiermee kunnen we wel stellen dat veel age problemen veroorzaakt worden door de zon. Deze stralen zijn het hele jaar aanwezig, ook in de wintermaanden. UVA stralen komen door het wolkendek, glas etc heen. Ook hebben ze het vermogen om door onze opperhuid heen te dringen.

Na een zonnebad ontstaan er vrije radicalen. Deze radicalen leiden op de lange termijn tot de volgende problemen:

– Wijziging van schikking van elastine en collagene vezels, waardoor rimpels en verslapping ontstaat.

– Allergieën

– Pigmentproblemen

– Huidkanker.

UVB:

5% van alle stralen die ons leefgebied binnenkomen bestaat uit UVB stralen. Voor deze straling hoef je minder bang te zijn, maar ook deze straling is gevaarlijk. Deze stralen worden tegengehouden door het wolkendek, maar dringen wel door onze huid en glas heen. De B staat voor bruinen en burning. Deze woorden zeggen het al. Deze straling is verantwoordelijk voor het bruinen van de huid en van de verbranding die ontstaat bij niet genoeg bescherming. Ook kan deze straling huidkanker veroorzaken.

Bij de keuze van je zonproduct is het dus heel belangrijk om iets te kiezen wat een bescherming biedt tegen UVA en UVB straling.  Dit wordt ook wel breedspectrum bescherming genoemd.

Zonnefilters:

Er zijn 2 soorten zonnefilters. Je hebt chemische zonnefilters en fysische zonnefilters.

Wat is het verschil tussen deze twee en welke kan ik het beste gebruiken?

Chemische zonnefilters:

Chemische zonnefilters kunnen straling opvangen en onschadelijk maken. Het nadeel van deze filter is dat deze instabiel is. Dit houdt in dat wanneer deze zonnefilter in aanraking komt met UV licht dat de werking langzaamaan minder wordt. Met andere woorden na het aanbrengen op de huid, wordt de bescherming van deze filter steeds minder. Bovendien moet je de filter 30 min voor het zonnebaden opsmeren, want pas na 30 min biedt deze filter een goede bescherming.

Fysische filters:

Fysische zonnefilters werken voornamelijk door reflectie. Reflectie is weerkaatsing van het licht (UV stralen). Met andere woorden: wanneer je aan het zonnen bent worden de UVA en UVB stralen weerkaatst, zodat deze geen schade kunnen geven aan de huid.  Deze filters wordt voor iedereen geadviseerd maar speciaal ook voor kinderen en mensen met een zonne-allergie. Na het opsmeren van deze filter mag je gelijk de zon in gaan. Deze filter werkt direct na aanraking met de huid. spraytoepassingen worden echter niet aangeraden bij deze filter.

Voorbeelden van fysische filters zijn: titaandioxide en zinkoxide.

Conclusie:

Het is heel belangrijk om de huid elke dag te beschermen, want zelfs in de winter bevindt er zich UV stralen die huidveroudering kunnen veroorzaken. Vanzelfsprekend geldt dat hoe hoog de beschermingsfactor, hoe beter deze de huid beschermd. Het is belangrijk om een breedspectrum zonnecrème aan te schaffen. Een breedsprectrum zonnecrème beschermd zowel tegen UVA als UVB stralen. En bij de keuze van het zonproduct is het goed om een product te nemen bestaande uit Titaandioxide en zinkoxide.