Wat is acne nou eigenlijk?

Acne, is de medische term voor jeugdpuistjes. Het komt voor bij 85% van de mensen tussen het 12 en 24e levensjaar. Na de tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Bij vrouwen komt acne op volwassen leeftijd vaker voor dan bij mannen. Het is een aandoening met een relatief grote invloed op de kwaliteit van het leven. Acne is een aandoening van het haartalgkliercomplex. Talgklieren monden meestal uit in haarzakjes. Talgklieren produceren talg. De dichtheid van de talgklierfollikels en de talgproductie zijn het grootst in het gelaat, op de rug en op de borst. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Talg heeft een aantal belangrijke functies, namelijk: het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels, en het soepel houden van de huid. Wanneer de talgklieruitvoergang verstopt raakt, ontstaat acne.

Wat zijn de oorzaken van acne?
De precieze oorzaak van acne is nog niet geheel bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar sterk kunnen beïnvloeden. De vier belangrijkste factoren zijn:

– Toegenomen talgproductie

– Veranderingen in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid)

– Aanwezigheid van bacteriën

– Het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken

 

Verder zijn er ook diverse factoren die acne kunnen verergeren:

– Hormonale processen

– Erfelijke factoren

– Bepaalde geneesmiddelen

– Bij sommige mensen kan zon acne verergeren. Bij anderen heeft de zon juist een positieve uitwerking op acne.

– Bepaalde producten kan acne verergeren, denk hierbij aan oliehoudende producten.

РHet gebruik van make-up kan acne verergeren. Er zijn bepaalde make-up die zonder problemen op de huid gebruikt kunnen worden. Wil je hier meer over weten stuur mij dan een priv̩ bericht.

De relatie met roken, met een slechte hygiëne en met bepaalde voedingsmiddelen is tot nu toe niet wetenschappelijk vast gesteld. Wel is het zo dat bepaalde voedingsmiddelen een bestaande acne kan verergeren.

Hoe herkent u acne?
Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst. Op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) komen vrij veel extra actieve talgklieren voor. Vaak heeft acne verschillende verschijningsvormen; naast mee-eters komen vaak ook rode bultjes, puistjes, onderhuidse ontstekingen voor. Dit in wisselende combinaties en in verschillende mate van ernst. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen nog wel restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals storende acnelittekens, vlekken en pigmentaties.

Verschillende vormen van acne
Er worden verschillende typen acne onderscheiden:

  • Acne vulgaris (gewone jeugdpuistjes): Dit is de meest voorkomende vorm van acne. Het kan alle typische kenmerken van acne vertonen zoals hierboven beschreven, meestal in een vrij milde vorm.
  • Acne comedonica: Bij deze vorm van acne zijn er vooral mee-eters aanwezig. Ontstekingen zie je haast niet.
  • Acne conglobata: Bij acne conglobata ontstaan zeer grote pijnlijke ontstekingen. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels in de huid, die meestal op de rug zijn gelokaliseerd. (Vooral jonge mannen hebben een grote kans deze vorm van acne te ontwikkelen). Deze acne komt gelukkig veel minder vaak voor dan de hierboven beschreven vormen.
  • Acne fulminans: Deze zeer heftige (en gelukkig zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van de acne conglobata. Het verschil met acne conglobata is dat er koorts optreedt. Algehele malaise (gevoel van ziek zijn), gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen kunnen voorkomen.

Heb je acne en zie je door de bomen het bos niet meer. De huidtherapeut kan je hiermee helpen.